triple p nieuwsbrief - oktober 2019

Aantal keer bekeken 711 Geplaatst: donderdag, 03 oktober 2019

No video selected.

Week van de Opvoeding en tipsheet schermgebruik

De Week van de Opvoeding komt er weer aan! Maandag 7 oktober t/m zondag 13 oktober staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Wij hebben ervoor gezorgd dat de Nederlandse vertaling van de Tipsheet Schermgebruik af is voor deze week. Hij is te bestellen in de webwinkel vanaf 5 oktober. Misschien is het een idee om met een groepje ouders de tipsheet door te nemen, op dezelfde manier als je dit met 1 ouder doet. Voor tips, neem contact op met Carine Kielstra. 

Triple P en hechting

We komen nog wel eens de misvatting tegen dat Triple P niet goed toepasbaar zou zijn voor kinderen met hechtingsstoornissen. Natuurlijk moet je goed kijken welke strategieën ouders kiezen als er sprake is van hechtingsproblematiek, maar het is zeker heel goed toepasbaar. Juist omdat Triple P werkt aan het opbouwen van een goede band en een liefdevolle relatie tussen ouder en kind. Strategieën als praten met kinderen, tijd doorbrengen met kinderen, aandacht geven, affectie tonen en beschrijvend prijzen stimuleren een goede hechting tussen ouder en kind. Juist bij getraumatiseerde kinderen is het ontzettend belangrijk om hier heel veel aandacht aan te besteden. Triple P biedt hiervoor hele mooie handvatten voor ouders.

Triple P Online in het Arabisch

Triple P Online is nu ook beschikbaar in het Arabisch! Ouders kunnen deze cursus zelfstandig online doorlopen. De cursus was al beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans. Neem contact op met Nicolette Grootveld als je de online cursus aan ouders wil aanbieden, de kosten zijn € 85.

Voor de Jeugd Dag 2019 

Op 7 oktober wordt de ‘Voor de Jeugd Dag’ gehouden op het Westergasterrein in Amsterdam. Dit is een groot evenement met 1500 deelnemers, waaronder beleidsambtenaren en bestuurders jeugd en onderwijs van gemeenten, zorg- en onderwijsprofessionals, raadsleden, ouders en jeugd. Wij zijn trots dat we 2 workshops mogen invullen. We zullen een workshop over Triple P Online, de enige evidence-based online opvoedcursus, houden. Ook zullen we samen met GGZ Rivierduinen een workshop verzorgen over de Triple P Tiener cursus, die we een aantal keer succesvol hebben uitgevoerd bij ouders van depressieve tieners.

Speciale trainingen

Binnenkort worden er weer een aantal speciale trainingen gegeven die niet vaak worden ingepland:
Triple P Stepping Stones 
Data: 18, 19 en 20 november 2019. Accreditatie data 21 en 22 januari 2020
Voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple P gezinsinterventies voor ouders van kinderen van 0 - 12 jaar met een beperking of diagnose. Het kan hierbij gaan om een verstandelijke beperking, een stoornis binnen het autistisch spectrum, ADHD of een meervoudige beperking. 

Triple P Lifestyle
Data 27, 28 en 29 november 2019. Accreditatie data 15 en 16 januari 2020
Van kinderen met overgewicht of obesitas kan je niet verwachten dat ze hun leefstijl zelf aanpassen. Daarvoor is een leefstijlaanpassing voor het hele gezin nodig. Triple P Lifestyle is een cursus voor ouders van kinderen met overgewicht of obesitas die informatie en praktische strategieën nodig hebben voor het omgaan met gewicht gerelateerd gedrag van hun kind. 

Triple P Family Transitions 
Data 17 en 18 december 2019. Accreditatie data 11 en 12 februari 2020
In deze training voor gescheiden ouders leren ze vaardigheden om met hun emoties om te gaan, zodat kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. In vijf sessies leren ouders vooral dat zij hun ex-partner niet kunnen veranderen, maar dat ze wel zichzelf kunnen veranderen. Ouders krijgen hele praktische handvatten om ervoor te zorgen dat de communicatie met de andere ouder zo goed mogelijk verloopt, in het belang van de kinderen.

Trainingsplanning najaar 2019 

Andere open trainingen die zullen plaatsvinden in het najaar zijn:

  • Niveau 2 Kort Adviesgesprek - 31 oktober en 1 november 2019. Accreditatie data 12 en 13 december 2019
  • Aanvullende Tiener training - 13 november. Accreditatie afhankelijk van vooropleiding
  • Niveau 4 Oudercursus (0-12 jaar) - 9,10 en 11 december 2019. Accreditatie data 3 en 4 februari 2020
  • Niveau 4 Oudercursus Tieners - 9,10 en 11 december 2019. Accreditatie data 3 en 4 februari 2020

Meer informatie over de kosten, tijdsinvestering en aanmelden vind je op onze website.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv