Wat te doen bij onweer?

Aantal keer bekeken 1425 Geplaatst: vrijdag, 26 juli 2019

Wat
No video selected.

Donder en bliksem zijn een mooi gezicht, maar ook levensgevaarlijk als je niet oplet. Daarom hebben we 8 don’ts tijdens onweer voor je op een rij gezet.

1. Blijf liever niet buiten, vooral niet in een open veld 
Is er geen mogelijkheid om snel naar binnen te gaan, maak je dan zo klein mogelijk. Ga gehurkt zitten met de voeten tegen elkaar. Dan is de kans om getroffen te worden het kleinst. Zit je in de auto, sluit dan de ramen en deuren. Dan voert de auto de stroom naar de grond.

2. Blijf uit de buurt van hoge punten
En zorg er ook zeker voor dat je zelf niet het hoogste punt bent. De kans is namelijk groot dat de bliksem daar inslaat. Blijf dus weg bij lantaarnpalen, torens en hoogspanningsmasten.

3. Schuil niet onder een boom
Bomen trekken bliksem aan en daarom is het ontzettend gevaarlijk om onder een boom te schuilen. Helemaal als die boom alleen staat, of in de buurt van een metalen afrastering. Ben je toch in een bos, ga dan ook weer gehurkt op de grond zitten op een plek waar veel kleine bomen bij elkaar staan.

4. Ga niet het water op
Het is een mooie zomerdag en je bent aan het zwemmen of zit lekker op een boot. En dan begint het ineens te onweren. Zorg dat je zo snel mogelijk op de oever staat, want op het water is de kans om door de bliksem getroffen te worden relatief groot.

5. Houd stekkers en elektronische apparaten beter niet in het stopcontact
Als de bliksem bij jou in de buurt inslaat, moet die stroom ergens naartoe kunnen. Via een elektriciteits- of antennekabel of waterleiding kan de stroom zo jouw huis binnenkomen. Als je stekkers dan nog in het stopcontact zitten, kan apparatuur beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die nog aan de oplader zit.

6. Ga niet onder de douche
En houd je handen beter ook niet onder stromend water. Puur om het feit dat het stroom van de bliksem via de waterleiding binnen kan dringen. 

7. Ga niet direct na het onweer naar buiten
Veel mensen denken dat het veilig is om weer naar buiten te gaan zodra het onweer over is. Maar wat blijkt, als mensen door de bliksem worden getroffen gebeurt dat vaak (50%) als de bui voorbij is. Wacht tenminste 30 minuten.

8. Sta niet te dicht bij het raam
Ja, een onweersbui is een prachtig gezicht. Helemaal als het buiten donker is. Maar het kan gevaarlijk zijn om dicht bij het raam te staan: door de klap en energie van een blikseminslag, kunnen ramen springen.

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv