Wereldstotterdag.

Aantal keer bekeken 1332 Geplaatst: dinsdag, 22 oktober 2019

Wereldstotterdag.
No video selected.

Als ouder kun je behoorlijk ongerust zijn wanneer je merkt dat je kind gaat stotteren. Je vraagt je misschien af of dit bij de normale ontwikkeling hoort of dat er echt sprake is van stotteren, en wat je het beste kunt doen.

 
Spreken is een complexe vaardigheid. Gedachten, ideeën of gevoelens dienen omgezet te worden in taal, in woorden en zinnen. Deze taal wordt omgezet in spraakbewegingen. Dit vereist een grote mate van coördinatie en timing.

Het is dus niet vreemd dat dit bij jonge kinderen niet altijd goed lukt. Dit kan een onderdeel zijn van de spraaktaalontwikkeling van een kind. Bij 50 - 80% van de kinderen die op peuter- of kleuterleeftijd hapert, verdwijnt dit vanzelf weer.
Bij sommige kinderen verdwijnt het stotteren echter niet vanzelf. Je kunt je zorg bespreken op het consultatiebureau, bij de jeugdarts van de GGD of de huisarts en contact opnemen met een logopedist.

In ieder geval is het belangrijk geen negatieve sfeer rond het stotteren te creëren. Als het kind er geen probleem van maakt, moeten ouders dat ook niet doen. Luister naar wát een kind vertelt en niet naar hóe het vertelt. Adviezen als 'zeg het nog eens, praat eens rustig, haal eerst adem' zijn vaak goed bedoeld, maar helpen meestal niet. Een jong kind heeft geen idee wat het dan anders moet doen, maar krijgt wel het gevoel dat het iets fout doet, hetgeen de spanning juist kan verhogen. 

Wil je meer weten over stotteren, ga dan naar de webstite: https://www.stotteren.nl

bron: www.stotteren.nl

CJG Chat

Chatspreekuur Psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je tiener somber is?

Vraag je je af hoe je je kind het beste kunt ondersteunen of begeleiden en zou je hierover graag eens willen sparren met een expert?

Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur
dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur.

Op die momenten zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Hij/zij denkt graag mee en heeft gegarandeerd een aantal goede tips voor je! Het chatspreekuur is een samenwerking met CJG043.

vv